Kysymyksiä & vastauksia

Mitä eroa on poron- peuran- ja lampaannahalla?

Kaikki nahkalaadut muokataan ja värjätään Suomessa, käyttäen samoja värjäys- ja käsittelymenetelmiä. Poro, peura ja lammas materiaaleina ovat  erittäin kestäviä. Käytössä niiden pinta käyttäytyy eri tavalla. Poron- ja peurannahka muutuu kuluessaan haljasnahan näköiseksi, lampaannahka taas ei. Nahka on luonnostaan hengittävää, tuulen- ja lämmönpitävää materiaalia.

Poron- ja peurannahka tulee Suomesta. Vapaana eläneestä eläimestä, lihateollisuuden sivutuotteena. Poronnahka on silkinpehmeää ja ohutta, mutta erittäin lujaa materiaalia. Peurannahka on lujaa ja sitkeää ja erittäin joustavaa ja pehmeää käyttää.

Lampaannahka on joustavaa ja kestävää. Suomenlampaan nahka ei sovellu käsineiden valmistukseen, sillä sen nahka on liian paksua ja haurasta. Siksi käsineissä käytetty lampaan raakanahka tulee lämpimistä maista Euroopan eteläosista tai Arfikan maista.

Miksi poronnahkainen käsine on kalliimpi?

Poroa on saatavilla määrällisesti vähemmän kuin lammasta. Poron kysyntä on korkempi ja siksi hintakin kalliimpi.

Missä kintaat valmistetaan?

Kaikki työvaiheet aina nahan leikkuun, ompelun ja viimeistelyn kautta myyntiin asti tapahtuu Pohjanmaalla Kokkolan seudulla.

Kintaan pinta on kulunut?

Pintaväri kuluu käytössä jonkin verran. Ilmiö on kosmeettinen, eikä se vaikuta käsineen käyttöominaisuuksiin. Tummassa nahassa, esim. musta ja ruskea, pintavärin kuluminen ei ole yhtä näkyvää kuin vaaleissa tai kirkkaissa väreissä. Rasvaamalla tuotetta nahkarasvalla kulumisen jälkiä voi vähentää ja samalla luodaan nahan pintaan uusi suojaava kerros.

Mitä eroa on polyesteri- ja merinovillavuorella?

Molemmat vuorimateriaalit valmistetaan samalla tavalla, pileeksi kudottuna.

Polyesterivuori on erittäin pehmeä vuorimateriaali. Polyesteri imee itseensä erittäin vähän kosteutta ja kuivuu siksi nopeasti. Hyviä ominaisuuksia ovat lujuus, elastisuus, hankauksenkesto.

Merinovillavuori on todella lämmin. Sen mukavuus, lämpö, hengittävyys ja kosteudensiirto ovat tehneet siitä yhden halutuimmista materiaaleista äärioloissa. Vuori tuntuu lämpimältä ja kuivalta kosteanakin. Merinovilla on antibakteerinen materiaali, eikä kerää hajuja pidemmänkään käytön jälkeen. Vuorivalmistajan käyttämä merinovilla on mulesing-vapaata. Valitettavasti merinovillavuoren kestävyys ei ole ihan niin hyvä kuin polyesterivuoressa.

Merinovilla on luonnonmateriaali, polyesteri keinokuitu.

Useimmat tarkenevat vallan mainiosti polyesterivuorisilla kintailla.

Kulunut vuori voidaan vaihtaa uuteen.

Miksi käsineet tuoksuvat?

Nahka täytyy aina käsitellä. Ilman käsittelyä nahka on kuin sieni, joka imee vettä. Nahka käsitellään Reach-sopimuksen mukaisesti, kemikaalien käyttöä valvotaan ja rajoitetaan. Nahkakäsineessä on aina nahalle ominainen tuoksu.

Mitä jos kintas kastuu?

Nahkaiset kintaat on käsitelty vettähylkiväksi. Ne eivät silti ole vesikelin käsineitä, vaan tarkoitettu pakkaskeleille. Kintaat pysyvät parhaiten kunnossa kun vältät kastelemasta niitä.

Lumileikeissä kintaat usein kostuvat. Ne voi kuivattaa esim. huoneenlämmössä, kuivauskaapissa, hiukan lämpimän (ei kuuman) patterin päällä tai vaikka lattialla, jossa on lattialämmitys. Kuivaurumpuun niitä ei kannata laittaa, nahka ei pidä kuumasta.

Joskus nahka saattaa kuivua. Jos se on kastunut usein tai ollut liian kuumassa se menettää rasvaa ja kovettuu. Silloin kintaat kannattaa rasvata erityisesti nahalle tarkoitetulla rasvalla.

Joskus nahka likaantuu. Silloin paras pesuaine on Marseille-saippua, joka sisältää öljyjä, jotka estävät nahan kuivumisen pesussa.