Hoito-ohjeet

Nahkatuotteiden hoitaminen

Nahkaiset kintaat on käsitelty vettä hylkiväksi, ne eivät silti ole vesikelin käsineitä, vaan tarkoitettu pakkaskeleille. Kintaat pysyvät parhaiten kunnossa kun vältät kastelemasta niitä.
Lumileikeissä kintaat usein kostuvat. Ne voi kuivattaa esim. huoneen lämmössä, kuivauskaapissa, hiukan lämpimän (ei kuuman) patterin päällä tai vaikka lattialla, jossa on lattialämmitys. Kuivausrumpuun niitä ei kannata laittaa, nahka ei pidä kuumasta.
Joskus nahka saattaa kovettua. Jos se on kastunut usein tai ollut liian kuumassa se menettää rasvaa ja kovettuu. Silloin kintaat kannattaa rasvata erityisesti nahalle tarkoitetulla rasvalla.
Nahan pesemiseen paras pesuaine on Marseille saippua, joka sisältää öljyjä, jotka estävät nahan kuivumisen pesussa.

Vanhanajan Nahkarasva sisältää kasvirasvoja, tervaa, mehiläisvahaa ja hapettumisen estoainetta. Se imeytyy hyvin nahan sisään eikä jätä pintaa tahmeaksi. Rasva levitetään nahalle tasaisesti pehmeällä kankaalla. Vaha jättää pinnalle kevyen silkinkiillon. Jos halutaan kyllästää nahka syvemmältä, pintaa voi lämmittää varovasti esim. hiustenkuivaajalla. On silti hyvä pitää mielessä vanha sanonta: missä voi sulaa, siinä nahka palaa.

Marseille-saippua
Alkuperäinen Marseille-saippua on ranskalainen tuote, jonka valmistus alkoi nimensä mukaisesti Marseillessa. Marseille saippuan tekoon käytetään ainoastaan kasviöljyjä, joten sitä voidaan pitää myös luonnontuotteena. Koska saippua sisältää noin 70% kasviöljyjä se ei kuivata nahkaa, vaan pitää sen puhdistuksen jälkeen notkeana. Pese käsine haalealla vedellä kohtuullisella vesimäärällä tai kostealla liinalla pyyhkien. Pyri kuivattamaan käsine mahdollisimman nopeasti, niin se ei kerää itseensä hajuja.